Reserviläiskirje 2020

Retrohenkinen paperikirje

Syön Protaconin omaa koiranruokaa, digitalisaatiota. Saan siis paperipostia tosi harvoin. Kirje myös meille Ilmavoimien reserviläisille kuitenkin saapui suosien melko Suomalaista käsi- ja jalkatyötä. Eli siis retrohenkisenä paperikirjeenä. Sen sisältö on herättänyt tunteita niin julkkiksissa kuin taviksissakin.

Mikä oli oma tunteeni? Tunne oli se sama, joka tulee kun hukkaa pelissä maalipaikan. Tunsin, että emme pelanneet digitalisoituneen yhteiskuntamme vahvuuksilla. Mietin, mitä tietoa ja mahdollisuuksia tuo ysäriläinen toimitustapa hukkasi kirjeen lähettäjältä?

Reserviläiskirje verkkopalveluksi?

Entäpä jos seuraava reserviläiskirje, vaikka vuonna 2020, olisikin verkkopalvelu? Pankkitunnukset on käytännössä jokaisella reserviläisellä, joten tunnistautuminen on vaivatonta. Mitä välittömiä etuja digitaalisella kirjeellä, tai pikemminkin ”reserviläissivulla” olisi? Ensinnäkin saataisiin tietää, ketä väestönosaa asia ylipäätään kiinnostaa ja kuinka paljon. Onko isänmaan asia tärkeämpi juuri armeijan päättäneelle? Onko kertausharjoituksiin osallistumisella yhteyttä kiinnostuukseen? Mikä palveluspaikka, aselaji, sotilasarvo, asuinpaikka tai siviiliammatti vaikuttaa kiinnostukseen?  Entä ketkä vaikuttavat olevan kadotettuja sieluja?

Modernissa kriisissä uhka ja siltä uskottava puolustautuminen on monimuotoista. Digitaalinen reserviläiskirje mahdollistaisi tavan kerätä ja jalostaa tietoa. Sillä taas voidaan tehdä se tärkein, eli voimavarojemme sijoittamis- ja käyttösuunnitelma. Suunnitelma, joka olisi aina niin ajantasainen kuin mahdollista.

Laajentaisin reserviläiskirjeen digitalisaation koko yhteiskuntaan. Moni vaikkapa siviliipalveluksen käynyt tai se kutsuntojen ulkopuolelle jäänyt puolikas väestöstämme omaa varmasti taitoa ja halua yhteisen edun suojelemiseen.

Rauhaa rakastavana näkisin ”reserviläissivustolle” uuden elämäntehtävän. Turvallisuus ja onnellisuus ovat kokemusperäisiä. Ihmisten tunne on lopulta bruttokansantuotteen syklejä tärkeämpi. Miten sitä voisi aistia ja mittaroida? Big datan hyödyntämisen kauneus on siinä, että yksinkertaisella automatisoidulla tiedonkeräyksellä saadaan monimutkaisista ilmiöistä ymmärrettäviä.

Rauhaa rajalle. Myös digitaaliselle rajalle.

Jarkko Kosonen

Kirjoittaja Jarkko Kosonen

Protaconilla liiketoimintajohtajana. Digitalisaatio ja muutosjohtaminen kutsumusammattina. Lätkä, golf ja snorklaus harrastuksina.

Seuraava artikkeli