Miksi Protaconin nimellä löytyy julkisesti koodia netistä?

22.8.2019 Protacon Blogi
Koodari

Protacon haluaa olla aktiivinen open source -yhteisön jäsen. Olemme saaneet yhteisöltä ja sisällöistä valtavasti apua projekteihimme.

Protacon on aktiivinen “open sourcaaja” eli jaamme netissä koodia myös yleiseen käyttöön. Open sourcessa eli avoimessa lähdekoodissa on kyse siitä, että esim. sovelluksen lähdekoodi tai osa siitä tuodaan saataville lisenssillä. Sillä sovelluksen tekijänoikeuksien omistaja antaa oikeudet opiskella, muuttaa tai jakaa kyseistä lähdekoodia. Lisäksi parhaimmillaan laadukkaat jaetut toteutukset sekä helpottavat muiden elämää että lisäävät julkaisijan ammatillista tunnettuutta.

Vastavuoroisesti hyödynnämme laajasti muiden avoimena lähdekoodina julkaisemia ohjelmistoja, komponentteja ja kirjastoja aina palvelimen käyttöjärjestelmistä sekä tietokannoista pieniin apukirjastoihin asti. Monesti saatamme rakentaa kokonaisen järjestelmän hyödyntäen pelkästään avointa koodia.

Millaiset toteutukset soveltuvat julkaistavaksi Protaconin toimesta?

Yksi hyvä esimerkki julkaisusta on protacon/ng-virtual-keyboard. Se on virtuaalinen näppäimistö, jota voidaan käyttää lähes missä tahansa Angular-teknologialla toteutetussa kosketusnäytöllisessä, selainkäyttöisessä järjestelmässä. 

Virtuaalinen näppäimistö edustaa hyvin tyypillistä julkaisuamme: se on pienehkö ja geneerinen sovelluskomponentti, jonka olemme itse suunnitelleet ja toteuttaneet. Se on helposti irrotettavissa kontekstistaan ja hyödynnettävissä toimialariippumattomasti. Tämä sekä muut Protaconin julkaisut löytyvät GitHubista.

Olemme julkaisseet myös lukuisia kokeiluluontoisia toteutuksia, esimerkiksi Labday-päivien ja Hackathonien tuotoksia. Nämä kokeilut eivät välttämättä ole sellaisenaan käyttöönotettavia tai viimeisteltyjä, mutta niistäkin saattaa olla apua jollekin open source -yhteisön jäsenelle.

Miksi haluamme julkaista tämän tyyppisiä toteutuksia ja miksi avointa lähdekoodia kannattaa käyttää?

Protacon haluaa olla aktiivinen open source -yhteisön jäsen. Olemme saaneet yhteisöltä ja sisällöistä valtavasti apua projekteihimme. Siksi tuotamme mielellämme itsekin koodia yleiseen käyttöön.

Open source -yhteisö on aktiivinen ekosysteemi, missä alan osaajat ovat aktiivisessa vuorovaikutuksessa keskenään. Esimerkiksi Stack Overflowsta tai GitHubista löytyy valtavasti erilaisia toteutuksia. Yksistään GitHubilla on yli 100 miljoonaa ohjelmavarastoa ja yli 30 miljoonaa käyttäjää. Viime vuosina myös ohjelmistoalan jättiläiset, kuten Microsoft ja Google ovat lähteneet kilvan mukaan julkaisemaan avoimen lähdekoodin toteutuksia. Mistään pienen piirin hypistelystä ei siis ole kyse. 

Lisäksi ylipäätään ajattelutapa, jossa sovellusta pyritään pilkkomaan teknisellä tasolla toisistaan riippumattomiksi komponenteiksi – oli koodi avointa tai ei – parantaa toteutustemme laatua, järkeistää isoja kokonaisuuksia ja tekee niistä helpommin ylläpidettäviä.

Lue lisää

Protacon Labdayssä pureuduttiin tekoälyn mahdollisuuksiin
Tunnelmia vuoden 2018 SymfonyConista
Microsoft TechDaysin opit – mihin suuntaan teknologiat kehittyvät?
Baaritiskin takaa koodariksi – voiko näin käydä?

Tommi Särkkä

Kirjoittaja Tommi Särkkä

Toimin Protacon-konsernissa kehityksen ja tuotannon johtotehtävissä. Omaa aikaa vietän mm. kokkailun, retkeilyn, matkailun, kirjojen ja olutkulttuurin parissa