Innovaatiosetelistä tuulta alle hakusovellukselle

30.1.2017 Uutiset
innovaatioseteli_pocday

Marko Paananen hyödynsi Innovaatiosetelin hakusovellusdemon tekemiseen.

Innovaatioseteli on ollut viime syksystä lähtien pinnalla. Se on liiketoiminnan kehittämiseen tarkoitettu Tekesin 5 000 € ilmainen rahoitus, joka vaatii vain hakemisen vaivan. Marko Paananen, Automotive Solutions Nordic Oy:stä, kuuli innovaatiosetelistä ensimmäisen kerran yrittäjäjärjestön kautta. Puheeksi sen käyttämisestä Protaconin kanssa, tuli muiden bisnesten ohella.

– Olin jo pitkään katsellut, kuinka saksalaiset ovat rakentaneet erilaisia auton käyttäjille tarkoitettuja portaaleja. Olemme tehneet yhteistyötä Protaconin kanssa useamman vuoden ajan ja yhteisissä keskusteluissa saimme idean: Tehdään sovellus, joka helpottaa tavallisen autoilijan valinnan vaikeutta silloin, kun auto hajoaa tai se pitäisi saada huoltoon luotettavaan korjaamoon. Tavoitteena tietysti tehdä parempi tuote, kuin jo Keski-Euroopasta löytyvät ratkaisut, Paananen tarkentaa.

Syntyi idea autopalveluiden hakusovelluksesta, jolla korjaamoiden löytyminen olisi helppoa mobiililaitteilla. Tiedot löytyisivät vain muutamalla klikkauksella. Kun takataskusta löytyi valmiiksi innovaatioseteli, piti sille enää keksiä järkevä käyttötapa sovelluksen kehityksessä.

PocDay – Ideasta toteutukseen 24 tunnissa

– Innovaatioseteliä ei haluttu käyttää pelkkään suunnitteluun, vaan haluttiin saada oikeasti näkyvää aikaan. Sisäisesti olemme pitäneet Hackday-päiviä, joissa tiimi työstää toimivan tuotoksen yhden vuorokauden aikana. Ajattelimme, että tässä projektissa voitaisiin hyödyntää samantyyppistä ratkaisua. Siitä syntyi idea PocDaysta, jossa asiakkaalle luodaan tehokkaasti 24 tunnissa sovelluksen toiminnallinen proof of concept, kertoo projektipäällikkö Tommi Särkkä Protaconilta.

Särkkä keräsi kasaan nelihenkisen tiimin, joka lähti työstämään sovellukselle määritettyjä ominaisuuksia. Lisäksi apuna toimi käyttöliittymä- ja käytettävyyssuunnittelija.

innovaatioseteli_pocday_ohjelmistokehittajat

”Hyvä koodi syntyy tunteella ja taidolla”, toteavat Antti ja Tuomo pilke silmäkulmassa.

– Projektissa keskityttiin enemmän ruudulla näkyviin, kuin taustalla pyöriviin ominaisuuksiin. PocDay-konseptilla saatiin nopea lähtölaukaus sovellukselle. Kyllähän tämä oli mukavaa vaihtelua, ja tahkottiin menemään hyvällä vauhdilla, Protaconin pitkän linjan ohjelmistokehittäjä Antti Nevala sanoo hymyillen.

Esittelyvalmis demosovellus käyttöön

Tarkoituksena oli saada tehtyä selainpohjainen sovellus, jolla käyttäjä pystyisi hakemaan lähialueeltansa autokorjaamoita ja vertailemaan niitä. Korjaamoille pystyisi jättämään halutessaan yhteydenottopyynnön ja pienenä lisäfeaturena antamaan tähtiluokituksenkin. Sovellukseen pääsisi annetusta www-osoitteesta tai lukemalla QR-koodin älypuhelimellaan.

Asiakkaalla oli tarve saada esittelyvalmis demosovellus käyttöön Korjaamo2017-messulle, tammikuun lopussa.

– Antaisin projektille 4,5 tähteä viidestä. Kaikki must-toiminnot saatiin toteutettua ja peruskorjaamohaku tässä jo toimii. Helsingissä on tulossa vuoden suurin autokorjaamotapahtuma, jossa pystyn nyt sovellusta esittelemään ja jatkokehitysideoita kyselemään. Tämä on ydin, jonka voin liittää tulevaisuudessa toisiin järjestelmiin ja saada rahaliikennettä aikaan. Voin kyllä suositella innovaatiosetelin käyttöä Protaconin PocDay:hin, virkistää molemmin puolin sekä tilaajaa että tuottajaa, toteaa Paananen.

innovaatioseteli_pocday_4045

Kiinnostavia faktoja

  • 93 % testikattavuus backendin koodista
  • 5600 riviä koodia projektin aikana
  • 80 kpl avoimen lähdekoodin kirjastoja
  • Lähdekoodit julkaistiin open sourcena GitHubissa: FrontEnd ja BackEnd

Lue lisää

PocDay-konsepti