Helsingin Energia valitsi ONCE- toiminnanohjausjärjestelmän

24.3.2014 Ajankohtaista

Protaconin markkinajohtajuus vahvistuu

Helsingin Energia valitsi Protaconin ONCE-toiminnanohjausjärjestelmän polttoainetietojen hallintaan. Kokonaisuudessaan kyseessä on iso investointi Helsingin Energialle, joka on yksi Suomen suurimmista energiayrityksistä. Toimituksessa Protaconin vahva osaaminen energian toimitusketjussa liitetään osaksi hiilenkäsittelyn hallintaa. Tämä vahvistaa Protaconin markkinajohtajuutta polttoaineiden toiminnanohjausjärjestelmätoimittajana.

Once-polttoainetietojärjestelmä mahdollistaa ajantasaisen päästöjen seurannan, yhdenmukaistaa toimintoja, tehostaa viranomaisraportointia ja sillä korvataan useampi erillinen järjestelmä Helsingin Energialla.

– Ajurina investoinnille oli Helsingin Energian kehitysohjelma, jolla pyritään vähentämään hiilidioksidipäästöjä. Tavoitteena on polttaa jatkossa pellettejä ja muitakin biopolttoaineita. Protaconilla oli vahvat referenssit kiinteän polttoaineen vastaanotosta, mikä on meille vielä melko uutta, ryhmäpäällikkö Lauri Hiekkanen Helsingin Energiasta kertoo.

Protacon iSys Oy:n liiketoimintapäällikkö Hannu Lepolan mukaan kauppa on Protaconille merkittävä.

– Once-järjestelmällä saadaan haltuun sekä hiilen laivalastit että pellettitoimitukset. Yhdenmukaistamalla nykyiset järjestelmät viranomaisraportit saadaan helposti ulos. Kaikki päästöiksi laskettavat tiedot ja niihin tehdyt muutokset ovat jatkossa myös helposti jäljitettävissä, Lepola kertoo.

Pelletin käyttöön liittyy enemmän kuljetettavia kuormia kuin kivihiileen, joten raportoitavien tapahtumien lukumäärä nousee jatkossa huomattavasti. Tyypillisesti energialaitos käsittelee raportoitavia asioita useita päiviä kuukautta kohti. Tarpeeton tiedon syöttäminen moneen eri järjestelmään vähenee Once-järjestelmän myötä. Helsingin Energian toimitusketjussa on useita osapuolia, jotka pääsevät jatkossa käsiksi samaan tietojärjestelmään.

Teollisuuspellettiä (ylhäällä), höyrypellettiä ja paahtopellettiä.

Ylhäällä vaaleaa teollisuuspellettiä, alhaalla mustaa pellettiä: höyrypellettiä (vasemmalla) ja paahtopellettiä. Kuvaaja: Marina Galkin-Aalto

– Tämä muuttaa koko meidän polttoaineprosessin fiksumpaan suuntaan. Tähän mennessä on käsitelty kaikki polttoaineet erikseen Excelissä, kun kuormia on ollut vähemmän. Nyt on saatu määriteltyä samaan järjestelmään kaikki polttoaineet ja päästöt. Investointi oli käytännössä pakko tehdä lastimäärien lisääntyessä, Lauri Hiekkanen toteaa.

Merkittävä osa Suomen polttoainekuormista kulkee Protaconin Once-järjestelmän kautta. Tammikuussa 2014 järjestelmässä käsiteltiin noin 38 000 rekkakuormaa. Tämä tarkoittaa yli 40 % kaikesta sähkön- ja lämmöntuotantoon käytettävästä kiinteästä polttoaineesta (metsäenergia, sivutuotteet ja turve).

Lue lisää

Protacon Once®

Lisätietoja

Hannu Lepola
Liiketoimintapäällikkö, Protacon iSys Oy
+358 10 347 2110
hannu.lepola@protacon.com

Lauri Hiekkanen
Ryhmäpäällikkö, Helsingin Energia
+358 40 757 7985
lauri.hiekkanen@helen.fi