Protacon osakkaaksi reaaliaikaisia mittausjärjestelmiä tarjoavaan Inrayhin

27.3.2018 Ajankohtaista

Automaattinen polttoaineenhallinta tuo merkittävät säästöt voima- ja lämpölaitoksille

Teknologiayhtiö Protacon on ostanut merkittävän osan röntgenteknologiaa hyödyntäviä mittausjärjestelmiä voima- ja lämpölaitoksille toimittavasta Inray Oy:stä. Protacon ja Inray voivat nyt yhdessä tarjota esimerkiksi bioenergiaa käyttäville lämpölaitoksille täysin automatisoidun, reaaliaikaista tietoa tarjoavan kokonaisratkaisun polttoaineen mittaukseen ja analysointiin.

– Polttoaineen laatu vaikuttaa muun muassa saatuun hyötysuhteeseen, syntyviin päästöihin ja polttoaineen hinnoitteluun. Loppupeleissä asiakkaat säästävät selvää rahaa, kun voidaan maksaa vain todellisesta polttoaineesta, ei esimerkiksi sen mukana olevasta vedestä tai hiekasta. Säästöt voivat olla lämpölaitoksissa jopa 0,5 miljoonaa euroa vuositasolla, Inray Oy:n toimitusjohtaja Janne Kovanen kertoo.

Jatkuva automaattinen laadunmittaus nopeuttaa prosessia ja tekee siitä merkittävästi tarkemman. Jos näytteitä on otettu ennen yksittäisinä pistokokeina, nyt voidaan tarkastaa koko polttoainemassa ja analysoida sen laatu tarkasti.

Protacon ja Inray

Kuvassa Inray Oy:n toimitusjohtaja Janne Kovanen (vas.) ja myyntijohtaja Mika Muinonen sekä Protacon Group Oy:n CEO Timo Akselin ja Protacon Technologies Oy:n CEO Kari Pellinen.

Laajat markkinat, monia sovelluskohteita

Markkinaa polttoaineenhallinnan kokonaisratkaisulle löytyy laajasti Pohjois-Euroopan lämpölaitoksista. Protacon ja Inray ovat paikantaneet teknologialle myös muita potentiaalisia sovelluskohteita. Selluteollisuudessa sen avulla voidaan mitata hakkeen kosteutta ja palakokoa sekä löytää vierasesineet, kuten kivet.

– Jos hakkeen kosteus ja palakoko tiedetään, sellunkeittoprosessissa käytettävien kemikaalien määrää voidaan säästää ja energian tarve vähenee, jolloin saavutetaan merkittäviä kustannussäästöjä. Jätteenpolttolaitoksissa röntgenteknologia auttaisi kuljetinhihnalla olevan materiaalin tunnistuksessa, jolloin ei palava materiaali saadaan eroteltua jätteestä, CEO Kari Pellinen Protacon Technologies Oy:stä kertoo.

Kiinteän polttoaineen toimitusketjun hallinnan ratkaisu Protacon Once on levinnyt Baltiaan, Venäjälle, Keski-Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin ja saavuttanut markkinajohtajan aseman Suomessa. Nyt asiakkaiden hyödyksi saadaan vieläkin edistyneempi järjestelmä, josta manuaaliset vaiheet puuttuvat kokonaan.

– Tähän saakka poltto- ja raaka-aineiden kosteus-, energia- ym. arvojen analysointi on vaatinut laboratoriotyötä. Inrayn teknologia mahdollistaa polttoainemassan tarkan analysoinnin kuorman purkamisen yhteydessä reaaliaikaisesti. Näin virtaviivaistetaan kokonaisprosessia ja vähennetään virhetekijöitä, Pellinen sanoo.

Lisätietoja

Kari Pellinen
CEO, Protacon Technologies Oy
+358 50 402 8470
kari.pellinen@protacon.com

Janne Kovanen
Toimitusjohtaja, Inray Oy
+358 44 9677927
janne.kovanen@inray.fi

 


Protacon on suomalainen, vuonna 1990 perustettu teollisuuden integraattori, tuotekehityksen teknologiakumppani sekä digitaalisen palveluliiketoiminnan erikoisosaaja. Protaconilla työskentelee yli 300 henkeä ja konsernin liikevaihto on yli 30 miljoona euroa. Protaconin asiakkaita ovat mm. Andritz, Bellmer, Cargotec, Chenming, Fortum, Evondos, Kone Elevators, Nokian Renkaat, Metso, Raute,  SCG Packaging, Stora Enso, Sjöfartsverket, UPM, Valtra, Visma ja Wärtsilä.

Inray Oy perustettiin vuonna 2009 kehittämään röntgenteknologiaa hyödyntäviä mittausjärjestelmiä joilla saadaan tehostettua energiantuotantolaitosten ja sahojen toimintaa. Kovassa kasvussa olevalla yhtiöllä on toimipaikat Mikkelissä ja Espanjan Malagassa. Inrayn asiakkaita ovat pääasiassa voima- ja lämpölaitokset sekä sahat.