”Messutalosta valtavasti positiivista palautetta”

12.9.2014 Ajankohtaista
maailmanpylvas

Protacon toteutti maailmanpylvään sähkösuunnittelun

”Asuntomessujen tornitalossa useita erityyppisiä sähköistysratkaisuja”

”Aloitimme Jyväskylän Asuntomessujen Maailmanpylväs-tornitalon suunnittelun yhteistyössä Protaconin kanssa noin kaksi vuotta ennen messuja. Sehän on iso kohde jo lähtökohtaisesti, koska se on peräti 13-kerroksinen. Jyväskylän seudulla on vain pari muuta yhtä korkeaa tai korkeampaa kerrostaloa. Kohteeseen haluttiin myös runsaasti erilaisia sähköratkaisuja kuin peruskerrostaloihin yleensä.

Asuntomessukohteessa oli varmasti haastavaa saada esimerkiksi sisustussuunnittelijan näkemys sähköratkaisuissa esille. Tässä messukohteessa on paljon tavallisesta poikkeavia valaistusratkaisuja, mikä sai kehuja. Maailmanpylväässä on myös huoneistokohtainen jäähdytys. En tiedä, että missään muussa kerrostalokohteessa ainakaan Jyväskylässä olisi vastaavaa. Yleensä asuinkerrostaloissa ei sellaista ole. Huoneistokohtaisia jäähdytyslaitteistoja piti asentaa yhteensä peräti 52 yksikköä. Jälkikäteen ajatellen sisustussuunnittelun olisi ehkä voinut aloittaa aikaisemminkin, koska siinä oli niin paljon kommentoitavaa ja pohdittavaa.

Haastetta oli myös viranomaismääräysten puolesta. Nykyisten vaatimusten mukaan porrashuoneen alakatoissa pitää olla osastointi ja talon korkeuden vuoksi talossa pitää olla kaksi portaikkoa. Palotilanteita varten myös sähkönsyöttö piti suunnitella sellaiseksi, että palomiehet voisivat syöttää itse sähköä, mikä ei ole ihan helppo toteuttaa näin korkeassa talossa. Protacon joutui miettimään esimerkiksi sitä, miten savunpoistopuhaltimien vuorottelu voidaan toteuttaa, jotta palolaitoksen käyttämä generaattori ei ylikuormittuisi savunpoistotilanteessa. Tulipalon sattuessa myrkylliset savukaasut on tietysti saatava poistettua myös sähkökatkosten aikana.

Olemme saaneet messutalosta valtavasti positiivista palautetta – todella, todella paljon. Myös viranomaiset ovat kehuneet toteutusta. Kävin vähän salaa kuuntelemassa messukävijöidenkin kommentointia ja hyvin vähän mitään negatiivista kuulin siltäkään suunnalta.

Messujen vuoksi suunnittelussa oli tavallista enemmän ihmisiä mukana aina tavarantoimittajista lähtien. Paljon piti siis katsoa tuotteita ja ratkaisuja läpi. Olemme onneksemme tehneet Protaconin kanssa yhteistyötä hyvin pitkään, joten meillä menee ajatukset hyvin yhteen. Yhteisiä kohteita ovat esimerkiksi Karisma-kortteli Jyväskylän keskustassa ja suurin osa Lutakon alueen kerrostaloista. Protacon on mukana Maailmanpylvään lisäksi useissa muissakin Jyväskylän Asuntomessualueen tuntumaan Äijälänrantaan rakenteilla olevissa kohteissa.”

Katriina Silvan, Projektipäällikkö, YIT Rakennus Oy

Katriina Silvan, Projektipäällikkö, YIT Rakennus Oy

Lisätietoja

Juha Ohra-aho
Projektipäällikkö, Protacon Oy