Energiaketjun hallintajärjestelmä Oncen nousukiito jatkuu

27.10.2015 Ajankohtaista

Once

Käyttäjämäärät kasvussa

Protaconin Once-energiaketjun hallintajärjestelmän ympärillä on ollut viime aikoina vilkasta. Uusi ohjelmistojulkaisu on saatu ulos ja myös käyttäjämäärissä on tapahtunut iso harppaus viimeisen vuoden aikana. Sekä uusia Once-toimituksia että järjestelmäpäivityksiä on tehty ympäri maata.

– Suomessa enemmistö energiatuotannon piirissä olevista yhtiöistä ja tuotantoketjun osapuolista käyttää jo Oncea tietojen hallintaan, Protacon iSys Oy:n liiketoimintapäällikkö Hannu Lepola kertoo.

Once-järjestelmä tuottaa reaaliaikaista tietoa koko polttoaineen toimitusketjun hyödyksi. Esimerkiksi hakkeen laatu ja energiamäärä on mahdollista saada selville heti. Oncen avulla voidaan välittää polttoainetietoja eri sidosryhmilleen (mm. toimittajat, liikennöitsijät) helposti, sillä raportit voidaan lähettää suoraan järjestelmästä tai online-yhteyden kautta.

Uuden Oncen merkittävimpiä hyötyjä ovat entisestään parantunut käytettävyys, suorituskyky, skaalautuvuus ja nykyaikaisempi teknologia. Uudet toimitukset ovat pääsääntöisesti SaaS-palveluita, jolloin asiakkaan ei tarvitse huolehtia mm. versiopäivityksistä, varmuuskopioinnista tai palvelinratkaisujen ajantasaisuudesta.

– Oncea kehitetään jatkuvasti vastaamaan asiakkaiden tulevaisuuden tarpeisiin. Esimerkiksi laitosten päästörajojen tarkkailu tiukkenee koko ajan varsinkin isoimmilla laitoksilla ja se edellyttää tarkempaa polttoaineiden hallintaa, Lepola kertoo. Oncea kehitetään myös yhä reaaliaikaisemmaksi: mobiilikäyttö laajentuu ja tulee tukemaan entistä enemmän toimitusketjun, valvonnan ja ohjaamisen eri työvaiheita.

Muita tulevia ominaisuuksia

  • Eri osapuolien tuottamaa tietoa käytetään eri prosesseissa yhteen kertaan tiedon syöttämiseen perustuvalla ajatuksella (Once)
  • Integroituminen eri yhtiöiden järjestelmiin jatkuu ja korostuu
  • Vastaanottojärjestelmä siirtyy pilveen: Perinteinen vaa’alla sijaitseva kuljettajaterminaali ei jatkossa ole pääasiallinen kuormatapahtuman vastaanottotiedon tai lähetystiedon tuottamiseen liittyvä laite
  • Vastaanotto hoidetaan hyödyntäen mobiilia, pilveä ja identifikaatioon liittyviä laitteistoja (esim. NFC, ANPR/LPR, RFID)
  • Opastukset ja turvallisuuteen liittyvät ohjeistukset lisääntyvät laitoksilla ja LED- tai videonäyttöjen ohjaus vastaanottopisteissä tapahtuu Oncen kautta
  • Once tuottaa prosessiin ja automaatiolle tarkempaa laatutietoa varaston polttoaineesta
  • Talouden tunnuslukujen laskenta korostuu. Konserniraportointi tuottaa yhteenvetoja suunnitelmasta, toteutuneesta hankinnasta ja tuotannosta

Once-projekteja käynnissä

Nokianvirran Energia Oy

Asiakkaalle toimitetaan Once ratkaisu uuteen Biovoimalaitokseen. Biovoimalaitoksen höyryteho on 68 MW.

Imatran Lämpö Oy

Asiakkaalle toimitetaan Once ratkaisu jolla hoidetaan Imatran Lämmön kaikkien kiinteän polttoaineen lämpölaitosten polttoaineraportointi.

UPM Jämsänkoski, Kaipola ja Tervasaari

Yli 15 vuotta palvellut PAS järjestelmä päivitetään uuteen Once ratkaisuun Päivityksen yhteydessä myös polttoaineiden hallintaan liittyviä toimintamalleja uusitaan.

Kuopion Energia, Once päivitys

Kuopion Energialle toteutetaan Once toteutuksella olennainen kokonaisuus konsernin polttoainehankinnan, tuotannon ja myynnin raportointia. Once palvelee konsernin eri osastoja ml. talous, sähkön myynti, kaukolämmön myynti- ja tuotanto-osastot. Once sisältää päivityksen jälkeen kaiken Kuopion Energian tuotantoon liittyvien tuotantoyksiköiden polttoaineraportoinnin.

Savon voiman uudet lämpölaitokset 2 kpl

Savon voimalle lisätään 2 uutta lämpölaitosta heidän Once ympäristöön.